Nöroloji Uzmanı Dr. Hasan Akıllı, trafik gürültüsü, iş yoğunluğu ve kalabalık şehir hayatının yanı sıra, ‘kaçak düşünme’ gibi bir eylemin de beyni yorduğunu söyledi.
Dr. Akıllı, "Eskiden düşünce özgürlüğü yoktu. Kaçak düşünme normaldi. Ne yazık ki, hâlâ bu alışkanlığını sürdürenler var. Artık bu anlayış değişmelidir. Aksi halde, alzheimer ve diğer demans türlerindeki artışa engel olamayacağız” dedi. Beyin yorgunluğuna değinen Dr. Akıllı, "Beyin yorgunluğu, düzelebilen bir tablodur. Demokrasi var, açık ve sesli olarak düşünün. En çok karşılaştığımız şikâyetler, ‘Düşünüyorum, öyleyse gazlanabilirim” korkusudur. Bu durum düşünmede konsantrasyon eksikliğine neden olmaktadır. Oysa bu korku, yersiz bir korkudur. Yılda bir kez gazlanmaktan bir şey çıkmaz” şeklinde konuştu.
Stresin beyin yorgunluğunu arttırdığını kaydeden Dr. Akıllı şu ifadeleri kullandı:
"Kaçak düşünenler, sinirli ve alıngan olunur. Motivasyon düşer. Düşünüyorum, öyleyse varım, hani nerdeyim diye sorarlar. En sonunda, sorunlara çözüm getirmekten vazgeçerler ve ‘bana ne’ derler. Önümüzdeki yıllarda 'Dumansız hava sahası' teriminin yanı sıra, 'Bana ne, hava sahası' ifadelerini de duyacağımıza inanıyorum.”
(Ahmet Zeki Yeşil)
(10.05.2013)
Belki ilginizi çeker :
»Fışkırmayan fıskiyeler ruh sağlığımızı bozuyor
»Yüzde 100 yerli motosiklet “Kanuni” yollarda